02-04-08

Spotlight : Strangers in Paradise

Image Hosting by PictureTrail.com

David is verliefd op Katchoo, Katchoo is verliefd op Francine en .... Francine denkt dat ze zou kunnen verliefd zijn op David of Katchoo… Je moet het lezen om het te geloven maar deze Bermuda-driehoeksverhouding (dat zou kunnen dienen voor een stationsrommannetje) is het basisgegeven van één van de beste stripreeksen ooit gemaakt dat liep van 1993 tot 2007.

Image Hosting by PictureTrail.com

Terry Moore, een sympathieke kerel uit Austin, Texas, was tien jaar professioneel gitarist terwijl hij vruchteloos trachtte een krantenstrip à la Peanuts gepubliceerd te krijgen. Uiteindelijk begon hij de driedelige miniserie “Strangers in Paradise” bij Antarctic. Vanaf 1994 publiceerde hij in eigen beheer de volgende avonturen van SiP als een reguliere stripreeks. De eerste issues van deze herlancering (ook gekend als ‘I dream of You’) werden bekroond met de Eisner Award voor “Best Continuing Series”. Tot juni vorig jaar verscheen er om de zes weken een nieuw deeltje.

Image Hosting by PictureTrail.com

De oorspronkelijke miniserie is een grappige vertelling over Francine die gedumpt wordt door haar vriend Freddie. De manier waarop Francine’s beste vriendin reageert is totaal geschift. In de manier van vertellen en tekenen is hier nog zeer duidelijk de invloed van zijn cartoon-aspiraties te merken. Hierna verandert de toon van de serie en is het verhaal meer gefocust op Katchoo. Ook wordt het naarmate de serie vordert moeilijk, zo niet onmogelijk, om SiP te catalogeren onder één bepaald genre : het gaat heen en weer tussen drama met Shakespeare-invloeden, komische over-the-top-situaties, thriller en actie. Zo verandert de tekenstijl van het karikaturale tot het realistische alsook de vertelstijl : van standaard strippagina’s tot pagina’s enkel gevuld met tekst. Ook worden de tekeningen af en toe begeleid door muziekpartituren of poëzie. Het is zelfs een droom van Terry Moore om deze partituren ooit als muziekcédé gepubliceerd te zien als perfecte begeleiding bij het lezen van deze verhalen.


Image Hosting by PictureTrail.com


Tijdens het lezen merk je dat de serie mee evolueert met de auteur en dat Moore soms echt niet wist waar hij met het verhaal naartoe gaat. Er zijn verhaallijnen die elkaar tegenspreken of op een onbevredigende manier, te vlug of zelfs totaal niet worden afgewerkt. Ook had ik enkele keren het gevoel dat de relatieproblemen tussen Katchoo en Francine te lang werden gerekt : telkens de twee meiden in de buurt komen van een gelukkig samenzijn als vrienden of als minnaars is er op het laatste moment wel iets (Katchoo’s misdadige verleden of Francine’s onzekerheid) waardoor de miserie van voor af aan herbegint. En hoelang kan een mens hiermeer doorgaan ?

Wat deze reeks echter de moeite waard maakt zijn de prachtige tekeningen van Moore met zijn vermogen om menselijke emoties tot in de perfectie naar striptekeningen te vertalen. Ook zijn de personages zo sterk uitgewerkt dat je ze uiteindelijk allemaal (zelfs Freddie !) in je hart sluit en zal elke lezer wel iets van zichzelf in één of meerdere personages herkennen. Zelfs de dialogen komen enorm levensecht over. Dit maakt van “Strangers in Paradise” een reeks die met de tijd waarschijnlijk in de algemene lijst van must-reads zal staan naast “Sandman”, “Cerebus”, “Bone”, enz…
Image Hosting by PictureTrail.com


“Strangers in Paradise” werd uiteindelijk gebundeld in 19 trades, 10 hardcovers of 6 pocket books en verwacht je dit jaar maar al aan een Deluxe Strangers in Paradise Omnibus Edition (2 kloeke hardcovers in een cassette) en over een paar jaar waarschijnlijk nog aan een door Steve Hamaker (zie Bone) ingekleurde versie.

Links :

Interview naar aanleiding van het einde van SiP

Officiële SiP-Website

The unofficial SiP-Website

 07:00 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spiff, strangers in paradise, spotlight |  Facebook |

31-03-08

Spotlight : HEROES : Volume One

Image Hosting by PictureTrail.com

Nog voor de eerste afleveringen van “Heroes” werden uitgezonden in 2006 wist ik dat dit een serie ging zijn die mij zou aanspreken. Niet alleen de betrokkenheid van comics-legendes Jeph Loeb en Tim Sale maar natuurlijk ook het thema (mensen die door mutatie van de genen bovennatuurlijke gaves bekomen) waren spek naar mijn bek. En eerlijk gezegd heeft de serie me nooit teleurgesteld. Nu ik de ganse serie nog eens herbekeken heb op DVD valt me de genialiteit van het scenario nog meer op. Door de beperking van 40 minuten per aflevering, het hoge vertelritme en het medium televisie op zich maakte ik me af en toe wel de bedenking hoeveel meer ze in de afleveringen hadden kunnen steken. De honger naar nog meer werd door de makers een beetje ingelost door de web-comics van elk gemiddeld 6 pagina’s die elke week op de website van NBC verschenen. Deze werden enkele weken geleden in een mooi uitgevoerde hardcover verzameld.

Image Hosting by PictureTrail.com

De eerste verhalen komen over als scenes die uit de serie geknipt zijn. Zo zien we bijvoorbeeld Micah’s vader uit de gevangenis ontsnappen en het eerste profetische schilderij van Isaac. Stilaan evolueren de web-comics naar langere verhalen die meer gefocust zijn op het interessante personage Hana (bijnaam Wireless) die helaas maar kort in de televisiereeks voorkwam en waarvan we in de stripserie nu haar achtergrond te weten komen alsook de bijzondere bijdrage die ze heeft geleverd in de strijd tegen “the Company”. Ook het 6-delige “War Buddies”, waarin we de oorsprong van de connectie Linderman-Petrelli te weten komen, is interessant.

Image Hosting by PictureTrail.com Image Hosting by PictureTrail.com

Het tekenwerk is meestal zeer sterk en ook de verhalen stellen niet teleur. Het valt echt op dat aan elke bijdrage veel zorg is besteed. De luxe-vormgeving van het geheel is ook een pluspunt. Het boek bevat alle covers van “9th Wonders”, Isaac Mendez’ fictieve comic (getekend door Tim Sale) welke een belangrijke rol in het verhaal speelt. Ook is er een inleiding door Masi Oka (Hiro) (die vooral het belang van manga in zijn leven onderstreept) en een interview door producer Jeph Loeb met de schrijvers Aron Eli Coleite en Joe Polaski.

Het is verre van een meesterwerk in de wereld van de graphic novels maar voor elke fan van de serie (zoals mezelf) is dit essentieel !

site 9th Wonders
HEROES-wiki

 

Alternatieve cover door Jim Lee
Image Hosting by PictureTrail.com

 23:30 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (1) | Tags: comics, spiff, heroes, spotlight |  Facebook |

19-12-07

Spotlight : Exterminators

Image Hosting by PictureTrail.com


Ik had in mijn recensies van de vorige bundels al zeer lovende woorden voor deze serie en dat is deze keer niet anders. Afgrijselijke situaties, zwarte humor, sterke karakterschetsen, prachtige tekeningen…. het kan niet op.

De eerste helft concentreert zich vooral op het verleden van Professor Saloth terwijl in de tweede helft Henry James’ gevangenisverleden hem inhaalt. Verwacht geen grote onthullingen met betrekking tot de verhaallijnen uit de twee eerste bundels, we staan op het eind nog geen stap verder, integendeel… Maar zolang Simon Oliver met pennevruchten van zo’n hoog niveau verder in de hel afdaalt, neem ik hem dit niet kwalijk.
Hoewel meerdere tekenaars aan dit boek hebben meegewerkt is dit nooit storend. De twee invallers Hawthorne en Lucas zijn niet zo sterk als Moore maar nergens had ik het gevoel dat er een inferieure reservespeler op het veld stond tot in het laatste deeltje waarin het lijkt alsof John Lucas onder tijdsgebrek serieus minder gepresteerd heeft.

“The Exterminators” blijft een aanrader !

Enjoy 

15:28 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (1) | Tags: comics, spotlight, spiff, exterminators, vertigo |  Facebook |

08-12-07

spotlight : Checkmate vol 1 & 2

Het is me wel wat geweest de laatste dagen, heel veel goed nieuws en nieuwe uitdagingen gevonden. En bovenal eindelijk nog eens een ijzersterke reeks gelezen !! Maar wat blijkt nu ?? Er heerst een echte hype ; ) Ik ben niet de enige die in de ban is van spionage verhalen !! Tijdens het schrijven van deze review bots ik juist op een review van Malkavian, ook al over een spionagereeks. Moet natuurlijk weer lukken !!

Checkmate is één van die vele series die men niet goed naar waarde geschat wordt en daarmee gedoemd is vroegtijdig te eindigen. De schrijver Greg Rucka kennen van zijn eigen serie "Queen & Country", "Gotham Central" in samenwerking met Ed Brubaker en "Batman: Bruce Wayne Murderer". De opzet is eigenlijk éénvoudig. Enerzijds heb je de witte schaakstukken die het politieke gedeelte voor hun rekening nemen en anderzijds heb je de zwarte schaakstukken die overgaan tot actie. Voor elke superhero heb je een regular human tegenhanger. Al gauw blijkt dat er aan deze serie reeds een grote voorgeschiedenis aan vasthangt en die zorgt ervoor dat telkens je honger naar informatie gestild geraakt er wel wat nieuws opduikt.

Rucka vertelde dit over zijn serie: "Take a big chunk of The OMAC Project, take the concept of "Who Watches the Watchmen?" and throw in some James Bond and you've got Checkmate."

Wat je nog allemaal moet of kunt lezen, is me nog niet helemaal duidelijk. Voor zover ik het begrijp, is het een voortzetting van Wonder Woman: Mission's End, The OMAC Project, Superman: Sacrifice and Infinite Crisis. (Bij deze weet ik weeral wat te bestellen.) But hey, I've got a hang for it and I want to discover more !!

Enjoy !!

Ps: een paar covers uit een oudere serie.Collectorz.com Comic Collector

16:22 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spotlight, comics, checkmate, spionage, sodacomics, dc |  Facebook |

06-12-07

Spotlight : The Losers

Een van mijn favoriete film genres zijn Spionage films. Waar je van de ene verbazing naar de andere valt, waar de spanning altijd te snijden is en je nooit echt weet waar ze je nu gaan naar toe nemen. Als je zoiets in een comic reeks giet dan heb je alles in huis om mijn hartje te bekoren.

LosersCv29LosersCv29LosersCv29LosersCv29

The Losers, is zo'n comic reeks. Deze Vertigo reeks is al een tijdje afgelopen en dus volledig beschikbaar in Trades. Maar toch wil ik jullie laten kennis maken met een pareltje van een spionage thriller. In The Losers draait het rond een groep Black-Ops die KIA (killed in action) staan in de boeken van de CIA. The Losers zijn verraden door de CIA, het was de bedoeling dat zij allemaal doodwaren maar lot besliste er anders over. Het enige dat ze weten is dat een mysterieus persoon genaamd Max achter de aanslag zit. Wie is deze Max, wat doet hij in de CIA. Is hij wel CIA? De legende gaat dat Max al tentijde van Wereld Oorlog 2 opereerde, maar toch is Max nogaltijd fris en jong. Althans volgens de legende die onder de CIA gaat. The Losers gaan dan ook opzoek naar Max, waarom hij hen uitkoos en wat zijn doel is. Ik kan je verzekeren Max zit hoog op de ladder, misschien wel hoger dan The Losers zelfs denken.

losers2

Ik ga er niks meer over zeggen want ik wil niks vrijgeven. Wel kan ik zeggen dat een verfilming van de reeks geplant is voor 2009. En Tim Story, de regiseur van Rise of the Silver Surfer gaat deze regiseren. Of dit een goede zaak is voor de film weet ik niet, ik vond Rise nu niet zo heel slecht maar ook niet de beste comic verfilming van de laatste jaren.

Sodacomics heeft op het ogenblik de meeste TPB in stock. Dus klik bovenaan op de Cover voor een direct link. De eerste trade is slechts €7.96, voor dat geld kan je deze comic niet links laten liggen. Voor diegene die eerst eens willen proeven. Lees HIER het 1ste nummer van The Losers op Vertigo First

Enjoy

losers17:39 Gepost door Malkavian in OUD, Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vertigo, losers, comics, spotlight, malkavian |  Facebook |

21-11-07

Spotlight : Casanova

Image Hosting by PictureTrail.com


Dit album met de eerste 7 deeltjes van Casanova heeft een enorme indruk op me gemaakt. “Luxuria” is de eerste van 7 albums, elk genaamd naar de latijnse verwoording van één van de zeven doodzondes : LUXURIA, GULA, AVARITA, ACEDIA, IRA, INVIDIA, and SUPERBIA. Het bevat de totaal geschifte belevenissen van Casanova Quin, de ex-dief, thans superspion die over de grenzen van tijd en dimensies krankzinnige avonturen beleeft.

 

Image Hosting by PictureTrail.com

 De verhaallijnen zijn zo prettig gestoord dat ik geen poging zal ondernemen een idee te geven van de aard van de avonturen. Er gebeurt zoveel in elk deeltje en de manier waarop Matt Fraction de verhalen vertelt grenst aan het geniale/krankzinnige. We hebben hier intelligente verhalen met een xxx-treme pulpfactor en een vettige knipoog, met een vertelstructuur die totaal ongezien is.

 

Image Hosting by PictureTrail.com

 En dan zijn er Gabriel Ba’s stijlvolle tekeningen. Het is alsof Mignola (Hellboy) in de mix is met Franquin’s Robbedoes. De bladzijden zijn een lust voor het oog, prachtig…. Het is typisch zo’n boek dat je met één lezing niet volledig kan doorgronden, het vraagt ondanks de hoge fun-factor om herlezing maar door de superieure tekeningen was dat zeker geen pijnpunt.

Conclusie : KOPEN die prachtige hardcover !!!! Één van de toppers van het jaar.

site Matt Fraction : http://www.mattfraction.com

eerste deel Casanova online : http://www.newsarama.com/ImageComics/Casanova/01full/CNV0...

Image Hosting by PictureTrail.com

 12:32 Gepost door Malkavian in OUD, Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spiff, casanova |  Facebook |

13-11-07

Spotlight : TRUE FAITH

Image Hosting by PictureTrail.comGarth Ennis groeide op in de jaren 70 en 80 in Belfast, Noord Ierland, midden in de strijd tussen Katholieken en Protestanten. Zijn magnus opus "Preacher" verwijst constant naar religieuze fanatici en het misbruik van religie om politieke redenen. In “True Faith”, zijn tweede graphic novel, geschreven op 19-jarige leeftijd, was dat ook al zo. In het voorwoord van de Vertigo-uitgave van 1997 verklaart Ennis dat zijn eersteling “Troubled Souls” (een grimmig verhaal over aanslagen en moorden in Belfast) af en toe een beetje bezweek onder zijn eigen gewicht en het gebrek aan research. True Faith moest anders worden, persoonlijker, met aandacht aan zijn persoonlijke obsessies zijnde religie, misbruik van macht en machinegeweren en er moest veel humor in zitten. Laat dat nu de typische Ennis-stijl zijn die al zijn later werk kenmerkt. (zie ook zijn laatste worp “Wormwood”) Na twee maanden moest de oorspronkelijke uitgave (1990) door de uitgever uit de winkelrekken gehaald worden na klachten van de Kerk en religieuze groeperingen. Nu ik het gelezen heb kan me voorstellen dat ze niet echt opgezet waren met deze enorm confronterende vertelling. Gelukkig heeft Vertigo het na het grote succes van Hellblazer en Preacher dus herdrukt, hoewel het ondertussen al lang uitverkocht is, maar gelukkig bestaat er zoiets als Ebay…

Nigel Gibson, is de jongen die nergens bij hoort. Op school wordt hij gepest door de sportieve macho’s en hij heeft stiekem een oogje op een knappe blondine die lid is van een bijbelstudie-groep, hoewel hij een pure atheïst is.
Terry Adair is een man die W.C.-schoonmaak-artikelen verkoopt, een hardwerkende gelovige. Na een persoonlijke tragedie slaan bij hem de stoppen door.
Wanneer hun wegen elkaar kruisen geraakt Nigel vlug in de ban van de dolgedraaide Terry die van plan is om niemand minder dan God te doden. Omdat God zich zou tonen is Terry van plan om deze zo te provoceren dat hij wel moet verschijnen…. Hoe het verhaal eindigt voor Nigel vond ik perfect en nog zeer actueel.

Het is zeker niet Ennis’ beste werk maar het is zeker ook geen jeugdzonde. Ik vond het zo goed dat ik het boek niet kon neerleggen. Hoewel het plot niet realistisch lijkt komt het geheel echt zéér geloofwaardig over. De tekeningen van Warren Pleece zijn niet echt spectaculair maar hij weet goed de sfeer van het Thatcher-tijdperk te vatten.
Al bij al vond ik dit echt meer dan de moeite waard en begrijp ik niet dat Vertigo het nog steeds niet herdrukt heeft.

Grant Morrison schreef:
"I'm quite prepared to endorse this book at the top of my voice and until my throat is raw. True Faith is a thing of beauty and a joy forever. True Faith is a glorious, anarchic assault on the values that made Britain great. It's probably even a scathing indictment of something or other. Above all, it's a bloody good laugh and if you can't see the funny side of crucified alsatians, burning churches and mass murder then you're probably well enough to go home. As for me, I'll stay here and gloat over this ruthless, shameless desecration of everything that normal, decent folk hold dear."


Alan Moore schreef:
"Garth Ennis is perhaps the most interesting new writer to emerge in the last ten years and Warren Pleece perhaps the most interesting artist. In True Faith, their talents combine to create a fresh and original work, the power and charm of which last long after one closes its pages."

Hier een sneak peek van de eerste 4 pagina’s

  

11:33 Gepost door Malkavian in OUD, Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight, vertigo, garth ennis |  Facebook |

09-11-07

Spotlight : CASTLE WAITING - Volume 1

Image Hosting by PictureTrail.com

Het eerste wat bij dit boek opvalt is dat het een zeer prachtige uitgave is, de drukker heeft hier echt iets moois van kunnen maken. Als je het ziet liggen moet je het eens in je handen nemen en doorbladeren, het is echt uniek in de wereld van graphic novels : mooie harde kaft, 450 bladzijden kwalitatief papier dat aan de zijkant een beetje gekarteld is met een leeslint en dit voor de democratische prijs van 25 euro… UNIEK !

Nu de inhoud nog. Het verhaal behandelt het wedervaren en het verleden van de huidige bewoners van het kasteel van Doornroosje. Eerst hebben we de lichtjes anarchistische Linda Medley-versie van Doornroosje (hoofdstukken 1-3). Oorspronkelijk werd dit als bundel in eigen beheer gepubliceerd in ’96 onder de naam : “Castle Waiting: The Curse of Brambly Hedge”. Hierna verandert het kasteel in een onderkomen voor een enorm kleurrijk gezelschap. De daaropvolgende hoofdstukken volgen eerst de vlucht van de, door haar man mishandelde, edelvrouw Jain naar Castle Waiting. Eenmaal toegekomen focust het boek zich meer op het leven op het kasteel. De laatste 7 hoofdstukken verhalen het verleden van de kloosterzuster Peace.

Image Hosting by PictureTrail.com
De tekeningen zijn bedriegelijk simpel, klassiek maar effectief waardoor de personages algauw bekend aanvoelen en je ze vlug in je hart sluit.
Medley heeft duidelijk enorm veel inspiratie, wat begrijpbaar is als je ziet dat ze redelijk wat inspiratie haalt uit de klassieke sprookjes die ons met de paplepel zijn ingegeven. Ze verliest een beetje de teugels wanneer ze bijna de helft van het boek wijdt aan het verleden van Peace (met soms een verhaal in een verhaal in een verhaal) terwijl de lezer zou willen weten hoe de reeds aangevangen verhaallijnen in het kasteel verdergaan. Laten we maar hopen dat het volgende verzameldeel geen jaren op zich laat wachten. “Volume 1” zou kunnen de aanzet zijn van een enorm rijk sprookjes-fantasy-epos, maar door de onevenwichtigheid van het geheel ben ik hier nog niet zo zeker van. Liefhebbers van fantasierijke verhalen als “Bone” en “Billy Hazelnuts” moeten alvast niet twijfelen om dit aan te schaffen.
Image Hosting by PictureTrail.com

 

 10:00 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spotlight, comics, marvel |  Facebook |

08-11-07

Spotlight : WOLVERINE #56

Image Hosting by PictureTrail.com

Het kan toch niet echt moeilijk zijn om goede Wolverine-verhalen te maken, één van Marvel’s interessantste personages, maar de laatste jaren is er weinig kwalitatief materiaal rond hem verschenen… Onbegrijpelijk. Het doet dan deugd om te zien hoe Jason Aaron (The Other Side, Scalped) er in geslaagd is om in één issue een goed verhaal te vertellen dat op zichzelf staat, een zeldzaam gegeven. Eigenlijk draait het meer rond Wendell, een gevangenisbewaarder, in dienst van een onbekende werkgever, wiens taak het is om Wolverine op een enorm wrede wijze in een put te houden, namelijk door hem om de zoveel minuten met een machinegeweer te beschieten.

Meer vertellen zou doodzonde zijn. Laat me nog vertellen dat het realistisch maar vettig tekenwerk van Chaykin het plaatje compleet maakt, wat hoopgevend is aangezien hij ook het volgende verhaal (geschreven door Marc Guggenheim) zal illustreren. Van Aaron zullen vanaf februari 2008 vier issues van Wolverine verschijnen. YES !!!

Image Hosting by PictureTrail.com

 00:15 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (1) | Tags: spiff, comics, spotlight, wolverine |  Facebook |

06-11-07

Spotlight : Shortcomings

Image Hosting by PictureTrail.com
Adrian Tomine heeft me op een zeer positieve manier verrast deze week. Ik had nog niets van deze man gelezen maar na het lezen van “Shortcomings” zal ik vast en zeker zijn ouder werk aanschaffen.

Ben Tanaka (die uiterlijk opvallend veel op Tomine lijkt), een bioscoop-uitbater in San Francisco, woont al een tijdje samen met zijn vriendin Miko. Beiden hebben Japanse roots maar dat blijkt de laatste tijd het enige te zijn dat ze nog gemeenschappelijk hebben. Ben is zeer negatief ingesteld, super-sarcastisch en voelt zich misschien teveel aangetrokken tot blanke vrouwen. Miko is meer een idealistisch, sociaal begaan type die al een tijdje door heeft dat de relatie weinig bestaansrecht meer heeft hoewel ze Ben nog niet helemaal lijkt opgegeven te hebben. Het verhaal is vooral gefocust op Ben, die stilletjesaan, en soms op pijnlijke en/of genante wijze, meer zelfkennis begint te vergaren.
Image Hosting by PictureTrail.com
Tomine is een zeer subtiele verteller die hier een groots inzicht toont in de menselijke psyche maar daarbij niet vergeet om wat humor te injecteren in de tragiek van het leven. Deze humor komt vooral via Alice, Ben’s enige vriend, die een supergeile lesbiënne van Koreaanse origine is. Elke scène waarin zij voorkomt steelt ze de show. Soms deed ze me wat denken aan Enid Coleslaw uit Clowes’ “Ghost Story”. De vergelijking met Clowes kwam ook bij mij op wanneer Ben op een bepaald moment verzeild is geraakt in een bizarre exhibitionistische performance-art-toestand. Ook is de tekenstijl van Tomine verwant aan deze van Clowes, hoewel zijn grootste invloed de Hernandez-broers zijn.
Image Hosting by PictureTrail.com


Door de hoge graad van realisme was het niet moeilijk om me totaal in te leven in het verhaal. Het las als een trein en ik wou het boek niet neerleggen vooraleer ik het uitgelezen had. STERK !


De vertaling (Tekortkomingen) staat aangekondigd bij Oog en Blik.

foto : Adrian Tomine
Image Hosting by PictureTrail.com

 Collectorz.com Comic Collector

 

12:22 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight, spiff |  Facebook |

29-10-07

Spotlight : Army @ Love

Voor zij die Rick Veitch nog niet kennen, een korte introductie. Hij nam Swamp Thing over van Alan Moore en was een waardige opvolger. Zijn hersenen kronkelen ook al op zo'n abnormale manier. Dit bleek vooral uit het werk dat hij schreef voor de uitgever "King Hell". Het opmerkelijkste is zeker "Brat Pack" waar hij op een sarcastische, perverse en sadistisch manier de draak steekt met de rage van 10-age sidekicks rond de periode dat de fans schreeuwden om Jason Todd (Batman's little helper) dood te laten gaan. Hij schreef wisselend voor main-stream, underground en alternative comics. Het werk van zijn broer, Tom Veitch, kom je vooral bij Star Wars tegen. Hij is als schrijver ten stelligste aan te raden, zeker wanneer je van iets anders houdt. Geprikkeld ? Op wikipedia vind je meer over hem.

Zijn laatste werk, de ongoing serie bij Vertigo, Army @ Love zit overduidelijk vol verwijzen naar de oorlog in Irak en Afghanistan. Het persoonlijk leed en drama buiten beschouwing gehouden, heeft het amerikaans optreden mij altijd gefacineerd. Hun zucht, en met hun bedoel ik Coörperate America, naar meer inkomsten, hun propaganda dat veel weg heeft van Nazi-Duitsland en hun arogantie vind je op meeste maffe manieren terug. In de realiteit reist er met het leger een mobiel McDonalds mee, kun je nog een beter voorbeeld wensen. Rick Veitch heeft al die elementen geabsorbeerd en op fantastiche wijze terug uitgespuugd.

De kritieken die Vertigo op de front- & back cover heeft laten drukken zijn overduidelijk.
Dikke aanrader voor wie van een comic adaptie van West Wing op LSD houdt !!
Laat u meeslepen in het militair wereldje, waar Sex, Drugs & Rock-and-Roll door de afdeling "Motivation & Morale" werd geïntroduceerd en hoog in de vaandel wordt gehouden.

Enjoy !!

Voor de fans onder ons:"Miss Abu-Ghraib"14:34 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight, army love, army, love |  Facebook |

27-10-07

Spotlight : Gunter Barvoets, Kort verhaal

Lees HIER een nieuw kortverhaal van de gebroeders Croonenborghs. Verhaal is geschreven door Bart en de tekeningen door Rob. Bekijk ook zeker Rob zijn prachtige website vol knappe tekeningen. Ook op Bart Croonenborghs website vind u verschillende nieuwe strips zoals oa de StripDepressies.

Gunter Barvoets, 14 jaar, blank en trotse bezitter van een afro in het Vlaanderen van de woelige jaren zeventig. Vind hij zijn identiteit in de blaxploitation-helden van het witte doek of blijft hij een kleine radar in de kapitalistische grootstad?

 

gunterbarvoets01

gunterbarvoets02

Wil je nog meer lezen, ga dan naar de website van deze strip.

Enjoy 

11:00 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (2) | Tags: comics, croonenborghs, bart, rob, kort verhaal |  Facebook |

24-10-07

Spotlight : Mijn Comic Kamer

Comic Room

Omdat zoveel mensen me persoonlijk komen vragen van Malkavian toon je Stripkamer nu eens. Heb ik bij deze enkele fototjes genomen. Eigenlijk is de kamer helemaal nog niet klaar. De comics staan er al maar moeten nog iets meer verspreid worden op de verschillende rekken. De beeldjes staan allemaal op een hoopje en ook zij moeten verspreid worden. Zoals je kan zien is IKEA voor de comic liefhebber hun beste vriend. Ik heb voor mijn comic kamer de IKEA Billy kasten gekocht. deze kan je in verschillende grote kopen. 40cm of 80 cm breedte, 106 of 202 cm hoog, je kan ook een extra bovenstuk kopen om de kast 239cm hoog te maken. Iets wat ik gedaan heb.

Comic Room

Yzere boekensteunen die je ook in IKEA kunt kopen gebruik ik op de comics recht te houden. Dan heb ik via Sodacomics.be een hoop Silver age bags en Current size bags gekocht. Waarom twee verschillende? Omdat je in de Silver Age bags perfect 5-6 soms wel meer comics tegelijk kunt steken. Deze verstevigen elkaar en dan heb je geen karton meer nodig. Ook ideaal om snel een ganse reeks weg te plaatsen. De Current Size gebruik ik dan voor nieuwe comics in te steken. Maar dat was overbodige luxe aangezien Sodacomics elke comic levert in een bag. Mja good voor back issues.

Comic Room

Om er toch wat structuur in te gieten heb ik alle nummers Alfabetisch gelegd. En dan Comic Dividers per serie gestoken. Dit zijn soort van plastic boards met een verhoog zodat je ze makkelijk boven de comics uit steken. Maar aangezien ik ze in een kast verzamel heb ik ze neergelegd. Anders kan je toch moeilijk zien wat er bovenuit steekt. Met een stiftje vanop een Whiteboard heb ik de serie naam geschreven op de Comic Dividers.

Comic Room

Nu ben ik aan de laatste hand bezig, namelijk het controleren of elke comic die er staat in mijn database programma staat, namelijk Collectorz. Een ideaal en makkelijk programma dat helemaal niet veel geld kost (39 euro geloof ik) maar het is ongelooflijk makkelijk om je collectie bij te houden. Ik zeg het al lang maar ik ga een uitgebreid verslagje brengen over de Comic Collectorz. Als de kamer volledig inorde is en alles staat op zijn plaats zoals ik het wil zal ik nog eens enkele fotos posten. Je ziet ook dat ik ook mijn collectie DVDs in mijn comic kamer heb staan en een kleine collectie Fantasy Boeken.

Als er nog vragen zijn waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt, stel ze gerust in de Comment sectie van deze post. Ik zal er zeker op antwoorden. Elke foto is clickable en bevat een grote versie van de foto, voor de mensen die meer detail willen.

Enjoy

Comic Room12:29 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (8) | Tags: spotlight, comics, kamer, ikea, verzameling |  Facebook |

22-10-07

Spotlight : Lat the Kampung boy

Kampung Boy is een leuke autobiografische reeks over de lotgevallen van een moslim jongen, Lat. Hij is tevens de schrijver en tekenaar van dienst. In Maleisië waar zich ook het verhaal afspeeld en ook in de rest van Zuid Oost Azië is Lat allang geen onbekende meer. Zijn eerste publicatie dateert al van 1979. Het verhaal is vlot, leuk en leerrijk. De setting en sfeer die Lat oproept is zo herkenbaar voor zij die al reeds de kans hebben gehad om in Zuid Oost Azië te gaan backpacken. Zijn eerlijkheid is zo ontwapenend dat je 100% meeleeft met de personnages. Het lijkt alsof je een vriendje hebt aan de andere kant van de wereld.

Je krijgt bij het lezen niet alleen een behoorlijke, eenvoudige en alledaagse culturele bagage mee, hier wordt een klein stukje geschiedenis geschreven. Binnen een decennia is deze manier van leven, zelfs in de uithoeken stillaan verdwenen. In Laos kan je zo nog ouderwetse tribes vinden. Hun cultuur leunt echter eerder aan tegen de leer van Budha terwijl Maleisië een streng islamitisch land is. Zij voeren de doodstraf uit op smokkelen van drugs.

Het is gewoon een strip / comic die ik iedereen kan aanraden, zowel jong als oud, man of vrouw.

Enjoy !!A true blue Kampung Family

 11:45 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight |  Facebook |

18-10-07

Spotlight : BLACK CHERRY (Doug TenNapel)

Image Hosting by PictureTrail.com

Toen ik een tijdje geleden de aankondiging van “Black Cherry”, de nieuwe TenNapel zag, was ik een beetje verrast. De cover deed me wat denken aan Pulp Fiction. Ik vroeg me af of dit de eerste TenNapel ging zijn waarin hij afstand zou doen van die geschifte bovennatuurlijke vertellingen waarvoor hij zo geroemd wordt.

Image Hosting by PictureTrail.com

Eenmaal dat het pakje van Sodacomics in mijn postbus zat kon ik niet wachten om eraan te beginnen. Het boek neemt aanvang met een redelijk overbodig voorwoord door Doug TenNapel, waarin hij het gebruik van vloekwoorden in dit gangsterverhaal ten opzichte van zijn christelijke fanbasis verantwoordt. Het verhaal begint echt als typische crime-noir à la Sin City. Het behandelt het wedervaren van Eddie Paretti, een typische mafia-gangster. Het zit hem de laatste tijd niet mee, zowel op het vlak van de liefde als dat van de financiën. Op een dag krijgt hij de kans om een enorme som geld te verdienen door een lijkenzak te stelen uit de vrieskast van zijn baas wat hij uiteindelijk doet en wat hem redelijk goed schijnt te lukken tot op het moment dat hij beseft wie er in de lijkenzak zit… Dan ontploft het verhaal in echte TenNapel-stijl : monsters, buitenaardse wezens, exorcistische rituelen, enz… doen hun intrede… Op dat moment was ik lichtjes ontgoocheld omdat de verhoopte stijlverandering er toch niet was gekomen. Uiteindelijk is het weer een typische TenNapel geworden met al zijn geniale gekte met dat verschil dat er een serieus deja-vu-gevoel opstak… Ik begon al te vrezen voor TenNapel-moeheid.

Image Hosting by PictureTrail.com

Wat voor mij dit verhaal toch de moeite waard maakte zijn de innerlijke demonen waarmee de hoofdpersoon en Black Cherry, het meisje waar hij van houdt, mee worstelen. Het is eigenlijk een crime-noir-verhaal geworden over thema’s als schuld, spijt, geloof, liefde en loutering van de ziel maar dan toevallig vol van griezelige wezens en geschifte situaties. Ook de dialogen behoren tot het beste wat TenNapel op papier gezet heeft. Deze zorgen voor de komische injectie. Als laatste zijn er de tekeningen zelf en nog nooit heeft de auteur zo vuil en smerig getekend als nu, wat wel passend is bij het gegeven.

Het moet er om doen dat de Fillbach Brothers met Maxwell Strangewell de beste TenNapel-achtige graphic novel van het jaar hebben uitgebracht. Doug zelf heeft hier een zeer goed boek maar zeker niet zijn beste werk afgeleverd.

Image Hosting by PictureTrail.com10:30 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-10-07

Spotlight : MOON KNIGHT : The Bottom

Behalve zijn verschijning in Ultimate Spiderman had ik nog nooit van Moon Knight gehoord. Ik wist dus ook niet dat Bill Sienkiewicz in de vroege jaren 80 met deze serie is doorgebroken (nu weer verkrijgbaar via Marvel Essentials).

Image Hosting by PictureTrail.com

De serie behandelt de avonturen van Marc Spector die na een bijna-dood-ervaring in Egypte ervan overtuigd is dat hij de heropstanding is van de egyptische god Khonshu. Wanneer hij terug is in New York creëert hij 2 valse identiteiten : de miljonair Steven Grant en de taxichauffeur Jake Lockley. Als Moon Knight gaat hij de strijd aan met alles wat maar naar misdaad ruikt in New York. Zijn motivatie is vooral het willen compenseren van zijn eigen misdaden tijdens zijn leven als huurling voor zijn ontmoeting met Khonshu.

Image Hosting by PictureTrail.com

Na een afwezigheid van bijna 10 jaar verschijnt er nog eens een boek van Moon Knight. Deze bundel viel me direct op wegens de prachtige cover. Na het een keer doorbladerd te hebben was ik helemaal verkocht. Zo’n prachtige donkere tekeningen. Nu nog het verhaal natuurlijk.Marc Spector is verlamd, geestelijk en lichamelijk, na een gevecht met Bushman, zijn vroegere collega-huurling. Uiteindelijk behandelt het verhaal zijn wederopstanding waarbij we vooral zien hoe erg Marc Spector in de knoop ligt met zichzelf en zijn verleden. En hoe hij tracht in het reine te komen met zichzelf en de mensen om zich heen. Natuurlijk krijgen we ondertussen nog confrontaties te zien met superschurken als The Profile en de Taskmaster (beiden prachtig uitgewerkt).

Image Hosting by PictureTrail.com

Dit is Huston’s debuut als comics-schrijver en dat is zeer indrukwekkend. De manier waarop het verhaal is opgebouwd, waarbij je langzaam aan begint in te zien hoe de vork werkelijk in de steel zit, is prachtig. Het is zeker niet gemaakt om in 6 maandelijkse deeltjes te lezen. David Finch heeft hier ook straf gepresteerd. De gevechten, de conversaties van Marc met zijn innerlijke demonen, de ganse donkere, sombere sfeer, … het roept enorme bewondering op. Ik vond dat zijn stijl een beetje trekt op die van Dany, de europese tekenaar, maar dan nog een paar niveaus hoger. Dit verhaal heeft me zin doen krijgen om de Marvel Essentials-reeks van Moon Knight aan te schaffen. Hoewel het de bedoeling was om het bij 6 issues te laten werd het al vlug duidelijk dat deze mensen zo’n kwalitatief werk leveren dat het doodzonde zou zijn om ze niet te laten verder gaan….en zo geschiede.

Enjoy!17:45 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spotlight, comics, marvel, moonknight |  Facebook |

15-09-07

Spotlight : The Pro


Hoeren, boeren en dit in het kwadraat, dat is wat we gewoon zijn van Garth Ennis. Je zou als het ware een vertekend beeld krijgen van die man, of niet soms. The Pro past volledig in het rijtje Ennis-comics thuis.

"What if aliens gave a hooker superpowers?"

She curses
She smokes
She blows
away the compition


Meer info heb je echt niet nodig !!

Wat ik je er wel kan bijvertellen is dat dit als de derde uitgave moet zijn, misschien zelfs de vierde. Waarschijnlijk kwam het eerst uit in twee prestige format deeltjes om dan erna gebundeld te worden. De tweede herdruk kwam er in de vorm van een mooie HC. Deze editie is nu wat budgetvriendelijker zeker in verhouding tot het aantal pagina's (+- 66).

Enjoy, maar hou het netjes !!
00:25 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight |  Facebook |

11-09-07

Preview : Heroes Hardcover

Tussen het lezen van "To Terra", een superzalig retro sf-manga en "Maintenance", een hoopvolle collectie van weirde, funny en originele verhaaltjes over twee maintenace losers botste ik tussen mijn pre-orders voor november op deze "Heroes HC".


Jaja, van het gelijknamige superheroes tv-serie. Blijkbaar werden er op talloze comic-cons in de States, free comics van Heroes uitgedeeld. Deze zouden nu voor het eerst gebundeld worden. Hierboven zie je alvast de cover door Alex Ross.

DC Comics sleepte dit contract in de wacht en valt onder de vleugel van Jim Lee's Wildstorm. Gaat dit garant staan voor kwaliteit? Ik hoop alvast dat Jeph Loeb ook hier 100% zijn medewerking aan verleende. Voor zij die niet kunnen wachten, kan je op NBC online de comics lezen. Gewoon de link volgen en ... Ik wacht wel tot de HC, comics lezen op een scherm lukt me echt niet. Nieuwe afleveringen kan je vanaf 24-09-2007 op de amerikaanse buis verwachten en waarschijnlijk volgt VT4 het ook direct op, zoals vorig jaar..

Enjoy !!
17:01 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, preview, hardcover, heroes |  Facebook |

06-09-07

Spotlight : Warren Ellis's Crécy


Crécy - Warren Ellis

Deze trade is een mooi voorbeeld van een luchtige,pretentieloze en spijtig genoeg te korte geschiedenisles. Het is geen al te groot geheim dat de fransen en de engelsen doorheen de geschiedenis graag met elkaar op de vuist gingen. De geringste aanleiding resulteerde algauw in waar bloedbad. Beide partijen haalden op zulke momenten echt en letterlijk hun vuilste trukken boven.

Het verhaal wordt ons verteld door een soldaat uit het Britse leger, als een soort monoloog. Het concept vond ik leuk en origineel maar het volume van het verhaal was een beetje aan de magere kant. Mijn honger naar meer was niet gestild, niet verwonderlijk voor iemand met een omvangrijke buik. De tekeningen, zoals uit onderstaande voorbeelden blijkt, zijn verzorgd en 100% "mijne meug".

Al bij al heb ik er echt van genoten en hoop naar meer.

“I’ve wanted to do a historical project for years,” says creator/writer Warren Ellis. “And CRÉCY is, as you say, one of the great English stories. These are the stories we used to tell each other in drinking halls, and it’s nice to keep that alive, even as a curiosity. It’s just a brilliant story.” In the 14th century, an under-equipped English army is driven to face a surmounting force behind enemy lines, and the ensuing battle will change modern warfare. “The French response to (the battle of) Crécy says it all,” explains Ellis. “That the flower of French aristocracy was destroyed at Crécy by ‘men of no value’ — by which the writer meant ordinary Englishmen, peasants, the common people.”


Thx Avatar for putting these two people, Raulo Caceres & Warren Ellis, together !!

Enjoy !!
 

11:30 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (2) | Tags: comics, spotlight, warren ellis |  Facebook |

04-09-07

Spotlight : Runaways

Brian K. Vaughan (zie Y:The Last Man, Pride of Baghdad, Ultimate X-Men,….) introduceerde in 2002 deze serie. Ondertussen zijn er drie hardcovers of 7 TPB’s verschenen die tesamen 42 deeltjes bevatten. De serie is bedoeld voor lezers van alle leeftijden dus mag je geen tweede “Y:The Last Man” of “Ex Machina” verwachten, het is duidelijk lichtere kost, maar daarvoor natuurlijk niet minder goed. De reeks kreeg in 2006 de Harvey Award voor “best continuing/limited series”.

Tijdens één van de jaarlijkse bijeenkomsten van 6 rijke gezinnen gaan de kinderen van deze gezinnen er tesamen vandoor nadat ze getuige zijn geweest van iets afschuwelijks waardoor ze hun ouders niet meer kunnen vertrouwen. Ze moeten zonder middelen trachten te overleven en uit de handen van hun ouders en de politie trachten te blijven. Ondertussen moeten ze zien te weten te komen wie hun ouders werkelijk zijn en indien nodig, hoe ze te stoppen. Wat volgt zijn : actie, romantiek, vriendschap, verraad, verrassende verhaalwendingen…

Image Hosting by PictureTrail.com

Deze titel verschilt nogal van de bekende Marvel-series : de helden dragen geen spandex of masker, ze gebruiken hun gewone namen (in het begin proberen 5 van de 6 nog een alias maar die laten ze redelijk vlug vallen), ze geven hun groepje geen naam (zoals bv. de Avengers) en het speelt zich af in Los Angeles, ver van de ganse Marvel-kliek die vooral in New York zit. Hierdoor voelt de serie vernieuwend aan en als Captain America of Spiderman in “Escape to New York” (vol. 2 #7-12) opduiken dan zijn dit ook de zwakste passages in de ganse reeks, misschien ook omdat Adrian Alphona op dat moment niet in staat lijkt een degelijke Wolverine of Iron Man te tekenen.

Image Hosting by PictureTrail.com

Het vertelritme in de eerste bundels ligt redelijk laag en het verhaal begon me tegen het einde van de 2de hardcover al wat tegen te vallen. Ook de tekeningen van Alphona konden me in het begin niet echt bekoren, maar hoe verder de serie vordert hoe beter deze worden alsook de inkleuring ervan. In de 3de hardcover (Tpb’s 6 en 7) maakt de serie voor mij alle beloftes waar, zowel qua verhaal als illustraties en ben ik toch gewonnen voor “Runaways” nadat ik het bijna had opgegeven.

Joss Whedon (Firefly, Astonishing X-Men) heeft zich van het prille begin als fan van “Runaways” geuit en nu het Vaughan/Alphona-team na 5 jaar afscheid van de serie neemt, zal hij 6 deeltjes voor zijn rekening nemen gevolgd door Terry Moore (Strangers in Paradise), met tekeningen van Humberto Ramos (Spectacular Spider-Man).
 

13:15 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight, marvel, runaways |  Facebook |

03-09-07

Spotlight : X-Isle


Wat was er eerst de comics of de tv-serie ... In sommige gevallen beginnen de grenzen te vervagen. Comics die verfilmd worden en tv-series die een tweede leven krijgen in de comics. Dat beide mediums nauwe banden hebben is voor iedereen al duidelijk. Bekendere en minder bekendere schrijvers uit de tv-wereld zetten almaar vaker de stap naar comics. Zo zijn er J.M. Straczynski, Allan Heinberg en Andrew Cosby. Deze laatste is de bedenker van de tv-serie Eureka, momenteel nog niet te zien bij ons.

Met X Isle is hij alvast niet aan zijn proefstuk bezig. Eerder schreef hij Damn Nation verschenen bij Dark Horse en pende hij voor BOOM! STUDIOS titels zoals The Savage Brothers, The Enigma Cypher & ... Damn Nation staat zelfs in de steiger voor een verfilming in 2009.

Hoe meer ik de strip herbekijk, hoe meer er linken of gelijknissen uit de tv-wereld me worden voorgeschoteld. Niet alleen de tekenstijl heeft iets filmisch, de titel doet me rechtstreeks denken aan de lay out van X-files. Plus een paar characters vertonen opmerkelijke vergelijkenissen met acteurs. Is dat soms ... (de regen heeft er ook iets mee te maken). Er zitten er nog een paar frappante voorbeelden in. Zoeken maar !!

BOOM! STUDIOS geeft als korte inhoud: "A team of researchers drift on the ocean, lost, in their quest for an enigmatic island that's never been explored. Washing on its shores, they find a dense, terrifying jungle populated with animal and plant life that has evolved along a completely different path. What secret does this isle hold? Why are the life forms there so dangerous - and so alien? In the tradition of Alien and the recent horror-hit The Descent! Featuring art from Greg Scott (Gotham Central, Sword of Dracula)."

Ok, we kennen al veel elementen uit verschillende mediums. Maar storen deed me dat zeker niet. Het zit vol leuke plot wendingen waardoor het spanningsgehalte hoog blijft. Ik heb er alvast van genoten. Nu jullie nog ...

Enjoy !! 

11:15 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight |  Facebook |

01-09-07

Spotlight : Maxwell Strangewell (The Fillbach Brothers)

Je hebt van die stripauteurs die bruisen van creatieve energie en met de meest geschifte creaties op de proppen komen : Andreas, Doug TenNapel, Trondheim, … Het is natuurlijk véél te vroeg om de Fillbach-broers aan dit lijstje toe te voegen maar als introductie van hun geniale gekte kan dit boek wel tellen. Voor de meesten (waaronder mezelf) zijn dit nobele onbekenden die al wat verkoopsucces kennen met hun serie “Star Wars: Clone Wars Adventures”.

Het boek behandelt de gebeurtenissen die volgen nadat een wezen “the Strangewell” op aarde neerstort. Nadat hij wordt gevonden door een jonge vrouw, Anna, volgen de meest geschifte gebeurtenissen elkaar op en maken we kennis met verschillende groeperingen of individuën die elk met een eigen motivatie trachten het wezen te in handen (of tentakels) te krijgen. De ene ziet Max, zoals het wezen door Anna wordt genoemd, als de sleutel tot de geheimen van het universum, de andere ziet hem als het ultieme vernietingswapen. Het verhaal zit vol gekke personages en hilarische dialogen. Dit is echt een ‘labour of love’ welke door Matt en Shawn werd volgepropt met verschillende referenties naar S.F.-klassiekers, van Jules Verne’s “Reis naar het middelpunt der aarde” tot “E.T.”, soms zelfs zeer expliciet.

De tekeningen zijn zeer sterk ! Er wordt vanaf de allereerste pagina gespeeld met de zwart/wit-contrasten en de manier waarop de schijnbaar simpele tekeningen de meest fantastische situaties verbeelden kan alleen maar bewondering opwekken.

Liefhebbers van zottigheden en science fiction moeten dus niet twijfelen maar het is een boek die zeker niet door iedereen zal gesmaakt worden. Voor mij is het alvast één van de beste graphic novels van het jaar.


Klik op de afbeelding om de link te volgenImage Hosting by PictureTrail.com
 

10:15 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight |  Facebook |

30-08-07

Spotlight : Sleeper

Yup, yup, ik heb er weer een favoriet karakter bij. Tao aka Tactical Augmented Organism. It's all in a name.


Na het herlezen van Sleeper (voor de zoveelste keer), geraakte ik helemaal in de ban de ultra manipulerende Tao. Maar niet alleen hij is in Sleeper zo lekker gemeen, er loopt er nog eentje rond. Een bad a$$ girl dat kickt op pijn in haar nachtelijke escapades, vloekt, smoort en het liefst van al de mannen in haar kruis stampt. We dwalen nu wel een beetje af, maar dat krijg je nu eenmaal met brave huisvadertjes.Heeft het nu te maken met meesterlijke schrijverstalent van Ed Brubaker of met het feit het figuur ontsproten is uit de geest van Alan Moore. Ik heb daarom de nieuwe "Alan Moore's Complete Wildcats" Trade eens ter hand genomen. Hoe je het draait of keert, zelfs in slechte momenten, schrijft die kerel ver boven het gemiddelede. Hij weet wel van aanpakken. Het is echter Ed Brubaker die er nog een schep bovenop doet. Wat was er eerst het kip of het ei? Zoek het zelf maar uit. Beiden Trades / series zijn dikke aanraders, alhoewel Sleeper nog altijd mijn voorkeur geniet.

Tao.
"The Tactical Augmented Organism was created by Optigen, a subsidiary of the Halo Corporation, on behalf of International Operations. As a child, he grew at an amazing rate. The scientists working on him thought that he was imprisoned in his test tube, but at nights he would sneak out and use the lab's computers to learn more about the world outside.When Savant and Mister Majestic were reforming the WildC.A.Ts, Savant read the files on TAO. The scientist of Optigen was unwilling to let TAO go until TAO handed him a note with several numbers on it. The scientist immediately agreed to release TAO. When asked what the numbers meant, TAO explained to his new teammates that the top one was the phone number of the scientist's wife, the other five were the phone numbers of the scientist's mistresses."
More on Wikepedia.


Enjoy !! 

14:00 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight, wildstorm |  Facebook |

29-08-07

Spotlight : Hero Squared

Captain Valor, de grootste superheld aller tijden, wordt verslagen door Caliginous, de meest verschrikkelijke slechterik aller tijden. Caliginous slaagt er zelfs in om gans de wereld te vernietigen. Per ongeluk komt Captain Valor terecht in een parallel universum waarin hijzelf nooit superkrachten heeft gekregen. Helaas volgt Caliginous hem naar deze wereld met het plan om het vorige scenario keer op keer te herhalen….

Milo is een dromer die het liefst in zijn flat met zijn Playstation speelt of een paar DVD-tjes bekijkt. Natuurlijk wordt zijn leven extreem verstoord als zijn superzelf uit een ander parallel universum hem om hulp komt vragen.

“Hero Squared” is een buitenbeentje tussen al die superhelden-bundels die vandaag in de rekken liggen. Het deed me bij het lezen meer denken aan “Hitchhiker's Guide to The Galaxy” van Douglas Adams. Dit komt vooral door de waanzinnige dialogen geschreven door Keith Giffen & J.M. DeMatteis van wie ik nog nooit had gehoord (maar nu ik Wikipedia heb geraadpleegd weet ik dat deze mensen al een ongelooflijk curriculum hebben, zowel apart als tesamen). Het is zo goed geschreven dat je dit boek aan eender wie met een goed gevoel voor humor kan geven, zelfs al lezen ze geen superheldenstrips.

Image Hosting by PictureTrail.com
 

13:15 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight |  Facebook |

18-07-07

Spotlight : Union Jack Londen Falling

UNION JACK LONDON FALLING TP

Written by CHRISTOS GAGE; Penciled by MIKE PERKINS; Cover by MIKE PERKINS

Spinning out of CAPTAIN AMERICA, Britain's premier super hero has mere hours to prevent multiple terrorist attacks on London by an army of super-villains! Union Jack leads Sabra and the new Arabian Knight into battle! But when his boss at MI5 risks innocent lives to bring down the enemy, Union Jack faces a tough choice -- and the fate of London itself rests on his decision. Don't miss the book that redefines Union Jack for the 21st century, with stunning pencils by fan-favorite Captain America artist Mike Perkins! Guest-starring Sabra, Arabian Knight, Batroc the Leaper, Machette, Zaran, Boomerang, Crossfire, Jack O'Lantern, Shockwave and more! Collecting UNION JACK #1-4.

Christos Gage is één van de runner-ups in comic writers universe.Zo werkt hij al een geruime tijd aan Stormwatch.Hier vind je een link naar mijn bespreking van die serie.
Gewoon lezen is de boodschap!

 23:31 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, marvel |  Facebook |

13-07-07

Spotlight : Fun House

Fun Home van Alison Bechdel is dit jaar genomineerd voor 3 Eisner Awards (“Best Graphic Album”,“Best Writer/Artist“ & “Best Reality-Based Work”) en het zou me niet verbazen als deze 3 zouden verzilverd worden. Deze strip is door Time geprezen als beste boek van 2006 en ook andere kwaliteitspublicaties als New York Magazine, Entertainment Weekly, The New York Times, enz… plaatsten dit boek hoog in hun eindejaarslijstjes.


Image Hosting by PictureTrail.com

Alison Bechdel behandelt in deze graphic novel haar jeugd- en kinderjaren maar vooral haar relatie met haar vader, Bruce. Het gezin Bechdel woont in een Victoriaans huis dat gedurende 18 jaar door de vader tot in de puntjes wordt gerestaureerd tot aan het interieur toe. Hij focust zich zo op het esthetische, het uiterlijke, terwijl ondertussen de verschillende gezinsleden zich steeds meer afstandelijker gedragen ten opzichte van elkaar.

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, die niet chronologisch zijn opgedeeld, soms herhalen ze bepaalde feiten maar dan vanuit een ander oogpunt. Hoe verder we lezen, hoe meer we bepaalde gebeurtenissen zien in een andere context, hoe meer inzicht we krijgen in het moment op zich, hoe het zo ver is kunnen komen en wat de gevolgen ervan zijn.


Image Hosting by PictureTrail.com


De manier hoe dit wordt in beeld gebracht is zeer straf. Enerzijds heb je de tekeningen, die zeer charmant en doeltreffend zijn maar anderzijds gebruikt Bechdel ook gescande fragmenten uit brieven van haar ouders, haar eigen dagboek, boeken en zelfs officiële documenten. Hoe verschillend Alison en haar vader zijn, toch hebben ze het één en ander gemeen waaronder hun liefde voor de klassieke literatuur. Hierdoor is dit ook de meest literaire strip die ik heb gelezen. Er wordt geciteerd uit de mythe van Daedalus & Icarus en werk van Oscar Wilde, Fitzgerald, Joyce, Colette, Proust en anderen. Deze citaten worden meestal gebruikt om de scheefgetrokken gezinssituatie, de motivaties van de personages en Alison’s zoektocht naar haar eigen identiteit te helpen analyseren. Dit maakt het voor iemand die het engels niet als moedertaal heeft soms niet altijd even gemakkelijk om te lezen. Sommige woorden vond ik zelfs niet terug in mijn beperkte engels/nederlands-woordenboek en bepaalde details zijn me daardoor zeker ontgaan. Maar laat dit u niet afschrikken. Mensen die houden van het autobiografisch werk van auteurs als David B. en Graig Thompson mogen deze strip niet aan hun laten voorbijgaan...

Image Hosting by PictureTrail.com

Enjoy!13:05 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight |  Facebook |

02-07-07

Spotlight : Fell, Vol. 1: Feral City

Ik ben nog niet zo bekend met Ellis’ werk (met uitzondering van Ultimate Galactus en Ultimate Fantastic Four). Zijn echte topseries als Transmetropolitan en Planetary moet ik nog ontdekken. Nu heb ik de eerste bundel van Fell gelezen en het maakt me wel benieuwd naar zijn andere reeksen.

Rich Fell is van de grote stad overgeplaatst (zeg maar verbannen) naar Snowtown, een randstad juist over de brug, waar alles naar de kloten is gegaan. Hier heerst de angst, de misdaad, de hopeloosheid, …. Het waarom van die overplaatsing komen we nog niet echt te weten maar er moet iets serieus mis gelopen zijn in de grote stad… Hij werkt in het enige commissariaat van Snowtown die gezien de omstandigheden op zijn zachtst gezegd onderbemand is.

Image Hosting by PictureTrail.com

De bundel bevat de eerste 8 deeltjes en elk deel is een volledig verhaal waarin Fell niet altijd met succes een zaak behandelt. ‘Feral’ betekent mistroostig. Het geheel straalt inderdaad een mistroostigheid uit. Nooit lijkt de zon te schijnen en als er dan een teken van schoonheid zou durven te ontluiken dan wordt deze direct vertrapt. Het gegeven is dus niet direct iets waaraan je zou beginnen als ontspannende lectuur. Maar door de genialiteit van Ellis’ scenario, die soms varieert in vertelstijl, en de ongelooflijk sterke illustraties van Templesmith blijf je hierin lezen.

Het werk van de Australische artiest Ben Templesmith kan hier niet genoeg bewierookt worden. Hier gebruikt hij meerdere technieken als potloodschetsen, collages, waterschildering, computerbewerking en andere waardoor hij tot zijn eigen unieke stijl komt die perfect de horror van de situatie uitbeeldt. Het maakt me dan ook benieuwd naar zijn andere reeks “30 Days of Night” waarvan de verfilming dit jaar zou moeten uitkomen.

Er is nog veel om naar uit te kijken : hoe evolueert de relatie tussen Rich en Mayko (de uitbaatster van de plaatstelijke bar), het waarom van Rich’ overplaatsting, de non met het Nixon-masker die geregeld verschijnt,…maar bovenal wil je gewoon meer lezen van deze verhalen omdat ze op zoveel vlakken het medium strip naar een hoger niveau tilt.

Image Hosting by PictureTrail.com

Enjoy !!00:07 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spotlight, comics |  Facebook |

17-06-07

Spotlight : Exit Wounds


Israel het land van de zelfmoorden, lange legerdiensten en ontwrichte maatschappijen. Waar niemand nog opkijkt van een lijk meer of minder of wanneer iemand verdwijnt.

"Exit Wounds" vertelt het verhaal van een jonge taxi chauffeur die door een onbekende vrouwelijke soldaat wordt opgebeld. Zijn vader, waarvan hij niet al te veel goede herinneringen heeft, zou in een plaatselijk aanslag om het leven zijn gekomen. Koby, de taxi chauffeur, hecht eerst niet veel belang / geloof aan het verhaal van Numi, de vrouwelijke soldaat. Hij gaat op onderzoek uit en treft een leeg appartement aan, zijn zus heeft ook niets gehoord van hun vader. Met vele ups and down starten Koby & Numi aan de zoekzocht. Al gauw wordt duidelijk dat niet alles is zoals ze verwacht hadden, iedereen heeft zijn geheimen.

"Exit Wounds" is het eerste Graphic Novel debuut van Rutu Modan, één van Israel's bekenste cartoonisten. In eigen land maakte ze al naam en faam met "Nobody said it was going to be fun", een isrealische bestseller.

Echt spannend is deze Graphic Novel niet. Toch kan je hem niet laten liggen en lees je hem in een ruk door. Het verhaal is eenvoudig maar eerlijk en gevoelig. Ik heb er alvast van genoten!

Hieronder kan je alvast een preview lezen.

Enjoy!!!

13:46 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight |  Facebook |

16-06-07

Spotlight : Black Summer

Ok,
Warren Ellis is voor velen al geen onbekende meer.Zijn reeksen, zoals Transmetropolitan, Authority, Planetary bewezen keer op keer dat hij talent heeft.Met de regelmaat van de klok, komt er wel iets nieuws uit van zijn hand. Bij Avatar leverde hij al volgende reeksen af zoals Scars, Bad Signal en Dark Blue.Nu komt hij op de proppen met een nieuwe serie, Black Summer, waarvan ik juist de preview gelezen heb.

Inhoudelijk is het een kruising van Transmetropolitan en The Boys. Natuurlijk kan je met 15 pagina's niet veel voorspellen.

John Horus is / was lid van The Eight Guns, die na een fatale missie enkele van leden verloor, ééntje zelfs een ledemaat.
The Eight Guns waren populair tot op het moment van 09/11. De publieke opinie keerde sindsien zich tegen hun omdat ze de aanslag op WTC-torens niet hebben kunnen verhinderen. Ondertussen krijgen we de oorlog in Irak, de huidige president steelt twee verkiezingen etc. John Horus besluit daarom de President van de States te vermoorden en het land terug te geven aan de bevolking. Hij wil terug een people-democratie ipv een corperate-democratie.

Warren Ellis dijnt mee op het bon-ton gedachtegoed door zich uit te spreken tegen de Bush administratie en speelt daarmee goed in op huidige politieke sfeer. De tekeningen van Juan Jose Ryp doen me denken aan Geoff Darrow en sluit perfect aan bij de (another superf*cks) story setting.

Benieuwd wat de auteurs met de volgende nummers van plan zijn ... ?
Ik ben alvast geprikkeld.


Enjoy !!01:10 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight |  Facebook |

05-06-07

Another 3 Vertigo's First

Vertigo's First. Een service dat de Vertigo website aanbied, Namelijk de eerste nummers van hun reeksen beschikbaar in PDF voor het publiek (klik covers om de nr1 van de reeks te lezen). Ideaal dus om kennis te maken met een reeks en te weten of je ze verder wilt lezen. Kheb jullie in vorige post al laten proeven van DMZ, Preacher en Exterminators. Deze keer zijn er 3 andere Comics aan de beurt.

Transmetropolitan, een brilliante comic serie die zich afspeelt in de toekomst. Het gaat over een Reporter die na jaren terug verplicht naar de stad moet om een nieuw boek te schrijven. Geschreven door niemand minder dan Warren Ellis (Tevens mijn Favo Schrijver ).

Fables is de andere prachtige Vertigo reeks. Denk aan alle sprookjes die je kent van vroeger en plaats ze in de stad. Ze wonen allemaal tesamen in een appartements gebouw waar Sneeuwwitje baas van is. Realistische sprookjes het is eens iets anders.

En als laatste van deze Vertigo's First heb je YThe Last Man. Yorick is samen met zijn aapje de 2 laatste mannelijke specimen op aarde. Alle mannen zijn op onverklaarbare wijze aan een mysterieuze ziekte gestorven. The world is rules by women, dat moet een zachtaardige lieve wereld zijn zo zonder bloeddorstige mannen. Of toch niet? (natuurlijk zal van elke comic binnenkort ook een review van verschijnen)

Enjoy!

Transmetropolitan, Fables en Y The Last Man zijn beschikbaar in TPB bij Sodacomics.be

23:19 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight |  Facebook |