09-01-08

30 days of night

Image Hosting by PictureTrail.com


Vandaag komt de horrorfilm “30 Days Of Night” in de vlaamse bioscopen. Naar aanleiding hiervan een bespreking van het boek dat hiervoor de basis vormde.Oorspronkelijk was het een nooit verkocht filmscript maar als strip werd dit de doorbraak van Steve Niles alsook voor tekenaar Ben Templesmith. Uiteindelijk kregen ze een miljoen dollar voor de filmrechten.

Deze drie issues tellende bundel behandelt de gebeurtenissen in Barrow, Alaska, waar de zon tussen 18 november en 17 december niet opkomt. Eben Olemaun en zijn vrouw Stella, die samen de plaatselijke politiemacht vormen, merken allerlei vreemde gebeurtenissen op in de vooravond van 30 dagen duisternis. Een twintigtal vampieren blijken afgesproken te hebben om van Barrow hun Eden op aarde te maken maar nog voor de plaatselijke bevolking dit lijkt te beseffen is het al te laat… Waarschijnlijk zal geen enkele inwoner dit overleven….

Image Hosting by PictureTrail.com

Het is zeer spannend geschreven. Liefhebbers van het zombie –en vampierengenre zullen dit zeker lusten. Niles heeft er voor gezorgd dat de vampieren enorm angstaanjagend overkomen, als gemene, krachtige en bovenal hongerige monsters die geen greintje medelijden hebben.

Het is wel een beetje straf dat een verhaal met zoveel potentieel in nog geen 80 strippagina’s verteld wordt. Ik had soms het gevoel dat ik naar een film zat te kijken waarbij stukjes uitgesneden waren. Had Niles geweten dat hij de kip met gouden eieren in handen had, dan was dit stripdebuut waarschijnlijk langer geweest. Het einde van het verhaal is redelijk teleurstellend, ongeloofwaardig en simplistisch , maar omdat ik spoilers haat zal ik hier niet verder op uitweiden.

De stijl van Templesmith is zo uniek (zie ook ‘Fell’). Het is schetserig met stukjes realisme waarbij altijd één kleur domineert : goud of blauw. Soms zorgt deze manier van werken ervoor dat het niet altijd duidelijk is wat er juist gebeurt in bepaalde actiescenes. Daarom hou ik meer van Templesmith’s werk voor ‘Fell’ dat meer op de sfeer steunt en veel minder op actie.

Het is zeker niet de klassieker die men er nu van maakt. Het tekenwerk is zeer sterk, het concept is zeer goed gevonden maar eigenlijk had de uitwerking beter gekunnen. Hopelijk is de film beter.Hieronder de trailer die er zeer tof uitziet.Image Hosting by PictureTrail.com10:30 Gepost door Malkavian in Reviews | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, review, 30 days of night, spiff |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.