06-11-07

Spotlight : Shortcomings

Image Hosting by PictureTrail.com
Adrian Tomine heeft me op een zeer positieve manier verrast deze week. Ik had nog niets van deze man gelezen maar na het lezen van “Shortcomings” zal ik vast en zeker zijn ouder werk aanschaffen.

Ben Tanaka (die uiterlijk opvallend veel op Tomine lijkt), een bioscoop-uitbater in San Francisco, woont al een tijdje samen met zijn vriendin Miko. Beiden hebben Japanse roots maar dat blijkt de laatste tijd het enige te zijn dat ze nog gemeenschappelijk hebben. Ben is zeer negatief ingesteld, super-sarcastisch en voelt zich misschien teveel aangetrokken tot blanke vrouwen. Miko is meer een idealistisch, sociaal begaan type die al een tijdje door heeft dat de relatie weinig bestaansrecht meer heeft hoewel ze Ben nog niet helemaal lijkt opgegeven te hebben. Het verhaal is vooral gefocust op Ben, die stilletjesaan, en soms op pijnlijke en/of genante wijze, meer zelfkennis begint te vergaren.
Image Hosting by PictureTrail.com
Tomine is een zeer subtiele verteller die hier een groots inzicht toont in de menselijke psyche maar daarbij niet vergeet om wat humor te injecteren in de tragiek van het leven. Deze humor komt vooral via Alice, Ben’s enige vriend, die een supergeile lesbiënne van Koreaanse origine is. Elke scène waarin zij voorkomt steelt ze de show. Soms deed ze me wat denken aan Enid Coleslaw uit Clowes’ “Ghost Story”. De vergelijking met Clowes kwam ook bij mij op wanneer Ben op een bepaald moment verzeild is geraakt in een bizarre exhibitionistische performance-art-toestand. Ook is de tekenstijl van Tomine verwant aan deze van Clowes, hoewel zijn grootste invloed de Hernandez-broers zijn.
Image Hosting by PictureTrail.com


Door de hoge graad van realisme was het niet moeilijk om me totaal in te leven in het verhaal. Het las als een trein en ik wou het boek niet neerleggen vooraleer ik het uitgelezen had. STERK !


De vertaling (Tekortkomingen) staat aangekondigd bij Oog en Blik.

foto : Adrian Tomine
Image Hosting by PictureTrail.com

 Collectorz.com Comic Collector

 

12:22 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight, spiff |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.