12-09-07

Review : Aliens Omnibus vol.1

Image Hosting by PictureTrail.comHeb zopas de 400 pagina’s tellende verzameling van 3 klassieke Aliens-bundels uitgelezen. Ik moet bekennen : ik ben een fan van de films. Zelfs Aliens 3 en 4 vond ik meer dan de moeite waard. Ik heb de vier films dan ook meerdere keren bekeken. “Alien Vs Predator” heb ik genegeerd (misschien onterecht).
Laat ik je geruststellen : deze verhalen zijn geen simpele rip-off’s.

De verhalen spelen zich af 13 jaar na de 2de film waarin op het einde Ripley met een meisje (Billie) en een verwonde korporaal (Wilks) van de planeet Rim wegvluchten. In het begin van het boek is Wilks totaal gemarginaliseerd door de gevolgen van het avontuur en zit Billie zelfs in de psychiatrie met kans op een lobotomie. Wat er met Ripley is gebeurd wordt op dat moment nog verzwegen. (Kenners van de films weten dat het in de derde Aliens-film helemaal anders vergaat met de overlevenden uit de vorige film). Wilks krijgt door zijn ervaring de kans om met het leger terug naar Rim te gaan, de planeet waar alles totaal in het honderd is gelopen 13 jaar geleden, om nog een paar staaltjes van het monster te gaan halen om later te kunnen ontwikkelen als biologisch wapen…
Ondertussen heeft “The Corporation” de plannen van het leger vernomen en zetten ze een eigen team in om de legermissie te achtervolgen, met de bedoeling om als enige in het bezit te komen van een “Alien”.
Op aarde heeft er zich al een tijdje een sekte gevormd die het monster ziet als een soort Messiah….

De ganse structuur van het eerste verhaal (de drie verhalen in deze omnibus vormen tesamen één groot verhaal) is soms op zijn zachtst gezegd niet echt duidelijk en deze complexiteit werkt de leesbaarheid serieus tegen. Verheiden was als debutant hier een beetje te ambitieus. Het gebeurde meermaals dat ik eventjes terug bladerde omdat ik bepaalde zaken niet direct door had. Dit werd ook versterkt doordat bepaalde personages wat op mekaar leken. De twee volgende verhalen (“Nightmare Asylum” en “Female War”) zijn iets minder ingewikkeld en meer gericht op avontuur maar zijn ook minder sterk dan “Outbreak”, het eerste deel.

Hoewel het verhaal naar het einde toe lichtjes verzwakt is deze bundel een feest voor Aliens-liefhebbers. De ganse bundel is gedrenkt in een akelige sfeer die je niet los laat, met alle sterke punten die we kennen uit de films. In oktober verschijnt een tweede omnibus en deze zal wel echt sterk moeten zijn om nog te kunnen verrassen. Ik had naar het einde toe het gevoel dat Mark Verheiden er het maximum heeft uitgehaald maar dat verdere avonturen misschien zouden kunnen lijden onder het gebrek aan frisse scenario-mogelijkheden…
Een klein beetje spijtig dat er geen extra’s aan deze uitgave zijn toegevoegd zoals een inleidende tekst of een overzicht van de prachtige covers die de apparte issues hebben gesierd…maar bij zo’n democratisch geprijsde verzameling mag een mens niet klagen natuurlijk.

Ik heb me deze aankoop niet beklaagd. Ik heb een paar uurtjes echt genoten van deze mooie toevoeging aan de Aliens-franchise… Dit is een must voor de fans maar zeker geen must-have voor anderen.

P.S. in de film is Billie : Newt en Wilks : Hicks. De 3de film heeft ertoe geleid dat de namen herschreven werden hoewel dit een beetje een onnodige ingreep lijkt. 

14:24 Gepost door Malkavian in Reviews | Permalink | Commentaren (0) | Tags: review, comics, darkhorse, aliens |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.