27-05-07

Het Jaar van de Olifant - Willy Linthout

Een dierbare verliezen is altijd heel moeilijk.

Wanneer iemand zich het leven beneemt, blijven de nabestaanden in de kou staan. Als je daarbovenop niet echt antwoord hebt op het waarom van die dramatische gebeurtenis.

Het overkwam Willy Linthout, tekenaar van Urbanus, schrijvende medewerker van RoboBoy en gepassioneerd comicliefhebber.Linthout wil met Het jaar van de olifant aandacht vragen voor dezelfdodings-problematiek, en indirect voor de bestaande professionelebegeleiding van wie achterblijft, want zonder hulp riskeer je achterafknettergek te worden.Op een serene manier probeert hij dit rouwproces en dat vele anderen te verwerken en koos daarom voor een kleinere uitgeverij en potloodtekeningen.

Willy Linthout is de eerste om te zeggen dat de strip therapeutischwerkt. 'Ik heb al dingen verzonnen voor die strip als ik echt diep zat,maar om hem te tekenen moet ik me goed voelen, of ik zink er nog dieperin weg. Ik zit wel eens te wenen aan mijn tekentafel als ik eraan werk.Dat is allemaal niet erg, maar ik mag niet helemaal de dieperik ingaandoor aan de strip te werken, dan ben ik fout bezig. Maar als ik er aanzit te tekenen voel ik me bijna altijd ontzettend goed. Omdat ik danhet gevoel heb dat ik dichter bij mijn zoon kom.'

David Steenhuyse omschrijft "Het Jaar van de Olifant" als volgend:

"Het Jaar van de Olifant" slorpt je op, stoot af, is ontroerend, is bevreemdend surrealistisch, is emotioneel, is paranoïde,... Het is zoveel ineens. Hierna lees je best geen andere strip. De pietluttigheid van dat verhaal zou in schril contrast staan met de aanpak van Linthout... Wat een fantastisch medium is de strip toch als doorgeefluik."

Persoonlijk sluit ik mij hier volledig bij aan, ik had niet beter kunnen omschrijven.Momenteel zijn er al twee deeltjes van de acht verschijnen bij Bries, en liggen op jou te wachten in de betere stripwinkels.

Een bundeling van deze acht verdient zeker de term van "Graphic Novel" en hopelijk komt er engelstalige editie bij een gerenommerde uitgever zoals: Top Shelf, Drawn & Quaterly of Pantheon.

We bewonderen Willy Linthout en zijn vrouw alvast om hun doorzettingsvermogen in het dagelijkse leven en hun onvoorwaardelijke hulp aan lotgenoten.

Een aangrijpend interview kan je vinden op www.depoort.com

Voor informatie over deze thematiek kan je terecht bij o.aWerkgroep Verder, Nabestaanden na zelfdoding www.werkgroepverder.be

10:15 Gepost door Malkavian in Spotlight | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comics, spotlight |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.